Çiçeğinden kabuğuna kadar sayısız faydası olan narın bilinen en önemli özelliği kansere karşı olan koruyuculuğu. Damar plaklarını önleyici, tansiyonu dengeleyici, cildi güzelleştirici özelliğiyle nar mevsimin en güzel meyvesi olmayı hak ediyor.
Kimler dikkatli tüketmeli?
Mevsiminde düzenli olarak tüketilen bir çay bardağı kadar nar su yu ya da bir kase kadar nar tanesi, yaban mersini ile eşdeğer, portakal, yeşil çay ve havuçtan oldukça yüksek oranlarda antioksidant (kanser karşıtı) madde içermektedir. Uzun lafın kısası nar, mevsiminde düzenli olarak ve de kararında mutlaka tüketilmesi gereken oldukça önem li bir meyve.
Nar, her ne kadar oldukça faydalı bir meyve olsa da, mide ve sindirim sistemi problemi olanların, hamilelerin ve çocukların dikkatli tüketmesinde fayda var. Bu bireyler nar tüketim miktarları ile ilgili olarak diyet uzmanları ile görüşebilirler.
FAYDALARI
- Enerji verir ve yorgun luğu giderir.
- Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir. Tansiyonu dengeler.
- Çarpıntıyı giderir.
- Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini güç lendirir.
- Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur.
- Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür.
- Damar sertliğini ön ler ve damarları açar. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir.
- İs hali (diare) ön ler tedavide destek sağlar.
- İyi bir idrar söktürücüdür.
- Cilt sağlığı için faydalıdır. Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır ve cilde pürüzsüz bir görüntü sağlar.
- Bağırsaklarda iyi huylu bakterilerin (probiyotikler) gelişimini destekler.
- Nar su yu sesi açar.
KANSERİN KALKANI
Nar özellikle içerdiği güç lü antioksidanlar sayesinde kanserden korunmada önem li bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalarda nar su yunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görüldüğü saptanmıştır.
Nar su yunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor. Zira bu önem li meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor. Bu nedenle is hal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor. Bunların yanı sıra, meyve kabuğu ve tanelerin antioksidan ve anti-tümör etkileri de biliniyor.
Damar sertliği ve kalp sağlığı için birebir
Narın en önem li özelliklerinden biri genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması. Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, 'ACE' denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor. 2010 yılında Columbia Üniversitesi Kardiyoloji bölümünde yapılan bir çalışmada, nar su yunun damar tıkanıklığını ön leyici özelliği saptanmıştır. Bu çalışma ile; hayvan deneylerinde, nar su yuyla beslenme sonrasında damar plakları ve tıkanıklıklarının yüz de 44 gerilediği, İnsanlar üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise 2 hafta boyunca gün de 50 ml tüketilen nar su yunun, tansiyonu artıran enzimi yüz de 36 düşürdüğü ve bu sayede tansiyonda yüz de 5 düşüş görüldüğü belirtilmiştir.
Diş eti yaralarına çözüm
Nar tanelerini saran zar hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Narın kabuklarının kaynamış suda demlenmesi ile hazırlanan çay ise ishali keser.
Nar çiçeği
Bu meyvenin çiçekleri bile ilaç misali pek çok derde deva. Bu çiçeği bulma şansınız varsa salatalarınızda çiğ olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Nar çiçeği, bağırsaklarda oluşan iltihapları giderir, kanın temizlenmesine yardımcı olur, yüksek oranda C vitamini içerir, kanı temizleyici özelliği vardır, kuvvetli bir is hali gidericidir ve böbrek iltihabına iyi gelmektedir.
Bu meyvenin çiçekleri bile ilaç misali pek çok derde deva. Bu çiçeği bulma şansınız varsa salatalarınızda çiğ olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Nar çiçeği, bağırsaklarda oluşan iltihapları giderir, kanın temizlenmesine yardımcı olur, yüksek oranda C vitamini içerir, kanı temizleyici özelliği vardır, kuvvetli bir is hali gidericidir ve böbrek iltihabına iyi gelmektedir.
Narı böyle yemeyi denediniz mi?
Malum mevsim nar mevsimi. Her ne kadar hazırlığı zor ve zahmetli olan bir meyve olsa da bir kerede fazla miktarda hazırladığınız nar tanelerini buzlukta bir yıl kadar saklayabilirsiniz. Bu şekilde her mevsim nar tüketme şansınız olur.
Örneğin: "Dolaptan çıkardığınız nar tanelerini yaz ay larında dondurmanızla karıştırabilir, yoğurdunuzun içine katabilirsiniz."Bir bardak kefir ile 1 çay bardağı nar tanesini blenderize edip 1 çay kaşığı vanilya ekleyerek çok keyifli ve sağlıklı bir içecek elde edebilirsiniz (Ay nı tarif kefir yerine sütle de yapılabilir).
"Peki hiç salatalarınıza nar tanesi eklediniz mi? Mutlaka denemelisiniz! Üstelik 4-5 adet ceviz de ilave ederek harika bir kansersavar salata elde edebilirsiniz.

2013 Yılının son çeyreğinde blog yazmaya başladım, gündemi yoğun bir şekilde takip ediyorum ve önemli gördüğüm hususları blogum üzerinden sizlere aktarıyorum.
0 yorum:
Yorum Gönder