Grip salgını, grip aşısını da gündeme taşıdı. Uzmanlara göre, hastayken aşı yaptırmak bağışıklık sistemine aşırı yük bindiriyor
Grip salgını nedeniyle hastanelerin acil servisleri dolup taşıyor. Salgın, grip aşısı ve aşının zamanlaması tartışmalarını da yeniden gündeme taşıdı. Her yıl ekim ayı başlarında grip aşısı mevsimi başlıyor. Ancak uzmanlar, soğuk algınlığına yakalananların grip aşısı olmamasını öneriyor. Zira vücut bir hastalıkla savaşırken aşı olunca bağışıklık sistemi daha da yoruluyor. Uzmanlar en kötü ihtimalle hastalık bittikten sonra aşı yapılmasını tavsiye ediyor.
Uzm. Dr. Eren Eroğlu (Liv Hospital Check-Up ve Sağlıklı Yaşam Kliniği):
Aşının arkasında yatan temel amaç bağışıklık sistemini uyararak korunmak istenen hastalığa karşı önceden bir cevap oluşturmak ve gerçek mikropla karşılaşıldığında onu yok etmek üzere hazır olmaktır. O nedenle bağışıklık sistemi aşı sırasında her unsuruyla böyle bir duruma yeterli ve yetenekli olmalıdır. Başka hastalıklar gibi onu meşgul eden ya da reaksiyonlarını bozan etkenler aşıya oluşacak cevabı bozacaktır. Böylece istenen fayda elde edilemeyecektir. Hazır olmayan bir bağışıklık sistemi aşılama ile muhtemel faydayı elde edemeyecektir.
GRİP AŞISI İÇİN SON ÇAĞRI…
Sağlık Bakanlığı, grip aşısı için bu sezon son çağrıyı yaptı, gripten korunmak için özellikle aşı yaptırmayan risk gruplarını uyardı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri “Aşılanmak için de henüz geç değil. Şubat sonuna kadar aşı yapılabilir” diyor. Türkiye’de bu sene yaygın olarak H3N2 tipi grip virüsünün görüldüğünü söyleyen uzmanlar, “Şu an grip virüsünün en yaygın görüldüğü dönemi yaşıyoruz. Ama olağanüstü durum yok. H3N2 gribi, domuz gribi diye bilinen H1N1′den daha zor atlatılan bir grip” dedi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Torunoğlu da, “Aslında domuz gribi olarak anılan H1N1 virüsü olsa daha iyi ama H3N2 daha ağır seyrediyor. Halen her 100 kişiden 4′ünde grip görüldüğünü söyleyebiliriz. İstirahat, işe ya da okula rahatsızlık bitmeden dönmemek yayılma hızını azaltır” diye konuştu.
2013 Yılının son çeyreğinde blog yazmaya başladım, gündemi yoğun bir şekilde takip ediyorum ve önemli gördüğüm hususları blogum üzerinden sizlere aktarıyorum.
0 yorum:
Yorum Gönder