Çocuğumun Şımarmasını Engellemek İçin Neler Yapabilirim?
Mutlu bir hayat sürmesini istiyorsunuz ve onu canınızdan çok seviyorsunuz. Fakat şımarık bir çocuk olması an meselesi. Şımarık çocuk , şımarık insan , başarısız ve kompleksli bir birey demektir. Çocuğunuzu şımarıklıktan korumak için yapmanız gerekenleri sizin için listeledik.
Sınırlı Hayır Deyin
Çocukluk döneminde çocuğunuza sınır koyamazsanız yetişkinlikte de sınır problemi yaşayacaktır. Böyle olmasını istemiyorsanız gerektiğinde ona “Hayır” deyin. Çocuklar hayır karşısında ağlayıp üzülebilirler. Ama unutmayın ki sizin amacını çocuğu her zaman mutlu etmek değil, doğru şekilde mutlu olabilmesini sağlamaktır.
Tutarlı Olun
Bir gün evet dediğiniz şeye ertesi gün hayır demeyin. Tutarlı olmanı onun size güvenini arttıracak ve haklarını bilmesini sağlayacaktır. Tutarlı yetişen çocuklar büyüdüklerinde haklarını daha iyi savunurlar.
Adil Olun
Çocuğunuza karşı hata yaptığınızda düzeltin ve önemli olanın doğru olanın yapılması gerektiğini ona öğretin. Herkesin hata yapabileceğini doğru bir şekilde anlatın.
Sesinizi Yükseltmeyin
Daha fazla bağırabildiğiniz için kazandığını düşünmemeli. Sesinin yüksekliğinin değil kullandığı kelimelerin önemini bilmeli.
Umursamayın
Her istediğini elde edemeyecek, ne kadar ağlarsa ağlasın ilgilenmeyin. Sadece konuştuğu zaman dinleyin ve bağırarak konuşuyorsa, bu şekilde onunla anlaşamayacağınızı anlatın.
Sebebini Anlatın
Çocuğunuza her hayır kelimesinin sebebini anlatın. Sağlığına zararlı olabileceğini, şu an doğru zaman olmadığını ve bunun gibi durumları doğru bir şekilde açıklayın.
Hırçınlıklarında Onunla İletişim Kurmaya Çalışmayın
Hırçınlık ve ağlama bazı zamanlar çocuğun şov davranışıdır. Öyle zamanlarda onu yalnız bırakın. Sakinleşince konuşabileceğinizi söyleyin. Siz onun şovunu izlemezseniz o da sergilemeyi terk edecektir.
Her Şeyi Çocuğunuza Sormayın
Çocukların fikirlerine saygı duyun ama herşeyi çocuğunuza sormayın. Bazı konularda sizin aldığınız kararlara uyabilmeyi öğrenmeli. Evde alınan kararlara uyamayan çocuklar toplum kurallarına da uymakta zorlanırlar.
2013 Yılının son çeyreğinde blog yazmaya başladım, gündemi yoğun bir şekilde takip ediyorum ve önemli gördüğüm hususları blogum üzerinden sizlere aktarıyorum.
0 yorum:
Yorum Gönder